10 livsmedel som sänker testosteron

Det finns många anledningar till att testosteronnivåerna sjunker varje år, men en viktigare är kost. I västvärlden, flitigt främjas av statliga institutioner, är vi främst beroende av livsmedel som skiljer sig väsentligt från vad vi har konsumerat under större delen av vår utveckling.

Våra kroppar har (ännu) inte anpassat sig till denna typ av diet, och följaktligen känner vi konsekvenserna: övervikt ökar överallt, civilisationssjukdomarna ökar och testosteronnivåerna sjunker.

Utan rätt näring kan din testosteronproduktion inte fungera. För genom mat levererar du din kropp byggstenar och råvaror. Du kan mata dig själv för att få din kropp att köra som en väloljad maskin, eller så ryckar det och knakar eftersom du fyller fel bränsle i tanken.

I den här artikeln kommer vi att titta på 10 livsmedel som saboterar din testosteronproduktion.

1. Vegetabiliska oljor

I den här artikeln diskuterar vi varför fetter är så viktiga för testosteronproduktionen. Men det spelar ingen roll vilken typ av fett. Medan mättade och enkelomättade fettsyror ökar testosteron, kommer det att skada fleromättade.

I åratal har sympatisk reklam för margarin lärt oss att vegetabiliska fetter rik på fleromättade fettsyror är hälsosamma. Men tvärtom är fallet.

Problemet med dessa vegetabiliska fetter är att förhållandet mellan omega-3 och omega-6 ofta är mycket ogynnsamt. Ett förhållande 1: 1 tros anses vara friskt och naturligt. Vi har nu nått 16: 1 till förmån för omega-6-fettsyror.

Problemet med detta är att omega-6-fettsyror främjar inflammation.

Och dessa kroniska inflammationer sänker testosteron och gynnar en mängd andra civilisationssjukdomar.

Av denna anledning, undvik solrosolja, tistelolja, sojabönolja, rapsolja och margarin. Använd istället kokosnötolja, olivolja, arganolja, smör eller ghee.

2. Transfetter

Transfetter är ännu värre än fleromättade fettsyror. Dessa är också vegetabiliska oljor, som fortfarande bearbetas mer industriellt för att göra dem mer stabila.

Det är nu allmänt känt hur ohälsosamma dessa typer av fetter är. Transfetter sänker testosteron, lägre spermier och 2% fler transfetter i din kost ökar risken för hjärt-kärlsjukdom med 23%.

Eftersom de är billiga och lätta att bearbeta används de i de flesta snabbmatsrestauranger. Speciellt när det är stekt.

3. Soja

Soja är för närvarande i centrum för en het kontrovers.

Vissa säger att det är en värdefull proteinkälla och det finns inga studier som visar att det sänker testosteron. Andra säger att soja leder till bröst, överflöd av östrogen och Nintendo Wii-användning. Sanningen är förmodligen någonstans däremellan.

Eftersom det finns tydliga bevis för att soja har negativa effekter på den manliga kroppen.

  • År 2004 upptäckte ett forskargrupp under ledning av Trent D. Lund att en isoflavon som heter Equol i sojabönor nästan helt kan hämma aktiviteten hos dihydrotestosteron (DHT).
  • En studie från 2011 tittade på en 19-årig man som startade en sojabaserad diet. Under studien förlorade han intresset för sex och led av erektil dysfunktion. Testosteron och DHT var tveksamt. 1 år efter avslutad diet återhämtade sig hennes erektila och hormonella hälsa helt.
  • En studie från 2013 visade att sojaprotein sänker testosteronnivåerna efter träning.
  • År 2008 undersöktes 99 infertila män, och de som åt mest soja hade lägst spermier.
  • Två studier visar att hanråttor, som redan utsattes för soja i moderns mage, hade problem med att utveckla sina könsorgan.
  • Forskare upptäckte 2005 att sojaprotein minskar testosteron och DHT hos unga män.

4. Linfrön

Linfrö anses vara mycket hälsosamt på grund av de höga nivåerna av omega-3. För män är de dock inte den bästa källan till dessa fettsyror.

Eftersom linfrö också innehåller växtämnen som har östrogenliknande effekter i kroppen.

I en studie kan en kvinna som lider av överskott av testosteron minska sina nivåer med 70% av linfrön dagligen med 70%. Naturligtvis kan detta inte översättas 1: 1 till friska män, men det visar fortfarande att linfrön har en stark anti-androgen effekt.

5. Lakrits

Ämnet har inte undersökts särskilt intensivt än, men det finns tydliga tecken på att lakrits inte är det bästa söta för män.

En studie har visat att även 7 gram dagligen i 4 dagar leder till en signifikant minskning av testosteronnivåerna. Efter att lakritsförbrukningen var begränsad återhämtade sig värdena helt. Den aktiva ingrediensen glycyrrhizin tros vara ansvarig.

6. Mynta

Pepparmynta är tyvärr inte ett bra alternativ för ett mellanmål. Mentol sänker testosteron och minskar sexuell lust.

I en studie med råttor fann forskarna att testosteronnivån minskade med 51% när djuren fick spjutmyntte i andelen 20 g / l som administrerades.

Den enda mänskliga studien i ämnet genomfördes med kvinnor som hade ett överskott av testosteron. En kopp pepparmintte, två gånger om dagen i 5 dagar, minskade det fria testosteronet med 30%.

7. Alkohol och framför allt öl

Det är inte konstigt att alkohol sänker testosteron, men ett glas här och där gör ingen stor skillnad. I en studie borde en grupp män och kvinnor ta 2-3 drinkar om dagen. I tre veckor.

Testosteronnivåerna hos män sjönk med 6,8%, kvinnor förändrades inte. I en annan studie, där mängden alkohol ökade, föll värdena betydligt, med 23%.

Som överallt gäller: Dosen gör giftet.

Hos råttor som matades till exempel 5% av deras dagliga kalorier från alkohol minskade könsorganen med 50%.

Det viktigaste är vad du dricker. Eftersom ölhumle också innehåller testosteronsänkande fytoöstrogener. Vin är det bästa alternativet.

8. Mejeriprodukter

60-70% av östrogenerna som vi tar med maten kommer från mejeriprodukter.

Mjölkkor på massgårdar är fortfarande dräktiga i 300 dagar om året och är fulla av hormoner och dålig näring.

I en japansk studie där män drack 600 ml mjölk om dagen steg östrogennivåerna betydligt och testosteron eliminerades.

Så använd inte mejeri så mycket som möjligt.

Om du inte kan göra utan någonting, ta åtminstone mjölk med låg fetthalt, eftersom hormoner är fettlösliga och huvudsakligen innehåller mjölkfett.

9. Bearbetat kött

Förutom de moraliska svårigheter som det medför, matas fabriksdjur helt onaturlig mat, injiceras med hormoner och antibiotika.

I fettvävnaden hos dessa djur ackumuleras föroreningar och det finns bevis för att konsumtionen av dessa köttprodukter ökar östrogen i kroppen.

Däremot kan kött från gräsguttade djur öka testosteron.

10. Spannmålsprodukter

De flesta spannmål innehåller ett protein som har fått viss berömmelse: gluten.

Återigen är spöken uppdelade, hur skadligt det är nu. En sak är viktig för oss: gluten ökar prolaktin.

Prolactin är en testosteronantagonist, och en ökning av detta hormon undertrycker testo och dopamin. Dessutom har högt bearbetade spannmålsprodukter kopplats till flera sjukdomar eftersom de ger ett starkare insulinsvar än rent socker.

Det finns inga goda förutsättningar för en sund T-produktion.

We will be happy to hear your thoughts

      Leave a reply